Botoks ile Aşırı Terleme Tedavisi
Botoks ile Aşırı Terleme Tedavisi
Botoks ile Aşırı Terleme Tedavisi
AŞIRI TERLEME TEDAVİSİ / BOTULİNUM TOKSİN UYGULAMASI

Aşırı koltukaltı terlemesi neden olur?

Terleme insan vücudunda normal bir süreç iken aşırı terleme günlük sosyal yaşantıda sıkıntılara ve buna bağlı psikolojk problemlere neden olur.

Fazla terlemenin en önemli sebepleri arasında stres, diyabet, değişik uyaran ilaçlar, tiroid bezinin aşırı çalışması, böbrek üstü bezinde görülen hastalıklar, menopoz, hipoglisemi, şişmanlık, hormonlar yer alır. Koltukaltı terlemesinin nedeni, sempatik sinir sisteminin aşırı uyarılmasıdır. Bu durum kişinin yapısı ile ilgilidir. Stres ve gerginlik koltukaltı terlemesini çok arttırabilir. Şİkayet genellikle ergenlik döneminde başlar. Koltukaltı terlemesi, genellikle guatr, kansızlık gibi iç hastalıklardan bağımsızdır.

Koltukaltı terlemesi normalden fazla olanlarda bu bölgede aşırı ıslaklık sözkonusudur. Terleme artışı koltukaltından ter damlayacak şekilde dahi olabilir. Kıyafetlerde ıslak görünümlü halkalar, giysi renklerinde bozulmalar olabilir. Bazen günde iki -üç kez gömlek değiştirme ihtiyacı ortaya çıkar. Aşırı terleme toplumun % 1 inde görülen bir problemdir. Özellikle avuç içi, ayak tabanı, koltuk altı ve daha az olarak da yüzde, kasıkta, saçlı deride, kuyruk sokumunda aşırı terleme görülebilir.

Kişiler özellikle aşırı koltukaltı terlemesinden şikayetçi olurlar. Fazla terlemenin giysilerde iz yapması, ıslanmış görüntüye sebep olması, kötü koku duyulması hem kişinin kendini hem de çevresindeki insanları rahatsız edebilir. Bazı insanlarda avuç içleri ve ayak tabanlarında da aşırı terleme izlenebilir.

Aşırı terleme tedavi seçenekleri nelerdir?

Genel olarak aşırı miktardaki koltukaltı terlemesinde deodorant ve losyonlar yeterince etki etmez. Bu durumda terleme kesici alüminyumlu losyonlar, iyontoforez, botulinum toksin uygulaması ve cerrahi yöntemler gündeme gelir. Günümüzde en çok botoks ve cerrahi yöntemler tercih edilmektedir.

Koltukaltı terleme tedavisinde botoks yöntemi nasıl uygulanır?

Bu amaçla yapılan botoks uygulaması çok kısa zamanda gerçekleştirilir. Her iki koltukaltı bölgesi haritalandıktan sonra , her iki tarafta 20-30 noktaya çok ince iğnelerle enjeksiyon yapılır. Genellikle lokal anesteziye ihtiyaç duyulmaz. Tedavi, 15-20 dakikada tamamlanır.

Botoks tedavisinde etkinlik ne zaman başlar, ne kadar sürer?

Koltukaltına botoks enjeksiyonu yapıldıktan sonra 7-10 günde terlemenin azalıp durduğu gözlenir. Eğer 15 günde terleme tam olarak durmamışsa nişasta testi yapılarak, terlemenin sürdüğü bölgelere tekrar enjeksiyon yapılır. Etkinlik süresi 6-12 aydır. Tekrarlanan tedavilerle etkinlik süresinin uzadığı gözlemlenmiştir.

Botoks ile koltukaltı terleme tedavisinin yan etkisi var mıdır?

İşlem sonrasında herhangi bir yan etki beklenmez. Bu amaçla yapılan botoks enjeksiyonu, kas içine değil, cilt içine uygulanır. Nadiren enjeksiyon noktalarında geçici küçük morluklar olabilir.

Ve en çok merak edilen soru; koltukaltında terleme azaltılırsa vücuda bir zararı olmaz mı? Botoks ile terleme bölgesel azaltılmaktadır, yok edilmemektedir ve vücudun diğer bölgelerindeki terleme devam ettiğinden vücuttan toksinlerin atılmasında ve ısı dengesinde bir sıkıntı olmaz.



Uyarı !: Site içeriği tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir.

 


Copyright © 1995-2024. Uzm. Dr. Banu Serbes Kural. Tüm hakları saklıdır. Tekil :45994  Hit :78710  Online: 2