BİYOPSİ

Deri hastalıklarının teşhis edilmesinde en sık tekniklerden biri biyopsi alınmasıdır. Alınan deri parçası patolojik incelemeye gönderilir. Bu inceleme patoloji uzmanı olan doktorlar tarafından yapılır. Bir çok deri hastalığının tanısında patolojik tanı altın standarttır.

Biyopsi alınmadan önce hastaların biyopsiye bağlı komplikasyonlar açısından sorgulanması gerekir. Hastalıklar arasında özellikle kalp hastalığı, son 6 ay içinde felç geçirilmesi ve periferik damar hastalığı olarak bilinen dolaşım bozuklukları önemlidir. Antibiyotik, anestezik madde allerjisi hekime mutlaka bildirilmelidir. Bağışıklık sisteminde zayıflık, yapay kalp kapağı, protez varlığı biyopsi öncesinde antibiyotik verilmesini gerektirebilir. Hastanın aldığı ilaçlar yara iyileşmesi veya kanama açısından sorgulanır.

Dermatolojide en sık kullanılan biyopsi tekniği punch biyopsidir. Basit, uygulaması kolay, hızlı ve vücudun her yerinde kullanılabilen bir yöntemdir. Punch biyopside punch adı verilen ucu keskin silindir şeklinde bir alet kullanılır. Deriden yuvarlak silindir şeklinde parça kesmeye yarar. Punch biyopsi dışında tıraşlama ve fuziform biyopsi de yapılabilir.

Biyopsi sonrası komplikasyon riski çok düşüktür. Ağrı, kanama, enfeksiyon ve iz kalması oluşabilecek komplikasyonlar arasında sayılabilir.



Uyarı !: Site içeriği tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir.

 


Copyright © 1995-2024. Uzm. Dr. Banu Serbes Kural. Tüm hakları saklıdır. Tekil :45947  Hit :78658  Online: 4